KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Varhany v Hradci Králové
Zpět

Varhany v Hradci Králové

Přidáno 5. 3. 2018
Ilustrační foto

Klíčovým momentem pro mé rozhodnutí podpořit dlouholeté úsilí dostavět mistrovské varhany v královéhradecké filharmonii bylo mé setkání s paní Soňou Červenou. 

Právě slavila své devadesátiny a já měla tu čest této významné osobnosti, čestné občance Hradce Králové, popřát k tomuto nádhernému jubileu. Přála jsem jí kromě jiného, kéž se ji splní alespoň některé z jejích snů. Bez zaváhání vyřkla: "přece varhany". A já rovněž bez prodlení zareagovala: "Tak ruku na to!"

Právě role paní Soni Červené byla v celém úsilí o dostavbu varhan v Hradci Králové naprosto zásadní. Je nejen významnou dárkyní nadačního fondu, ale především jakýmsi motorem celého týmu, kterému neustále dodávala energii a naději, že se naše město dočká takovéhoto nádherného nástroje.

A bylo rozhodnuto. Na druhý den jsem začala konat, zjišťovat potřebné informace, jednat se zainteresovanými. Postupně jsme naplánovali harmonogram procesu vedoucího k vytouženému cíli - k dostavění a instalaci mistrovského nástroje.

20. prosince 2017 jsme při předávání nástroje poprvé slyšeli tóny varhan v podání profesora Václava Uhlíře, který je autorem návrhu jejich dispozice. Velká část nástroje vznikla ve varhanářské dílně Roberta Ponči v Krnově. Varhany jsou druhými největšími světskými varhanami v Česku. Další dva měsíce patřily intonování nástroje.

První dva varhanní koncerty se uskuteční 15. a 16. března 2018. Všem, kteří se jakýmkoliv způsobem přičinili o realizaci tohoto projektu, patří velké díky.
Fotogalerie: