KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komunální volby 2014 Mám před sebou čtyři cesty: Senát, město, charitu a Bůh ví
Zpět

Mám před sebou čtyři cesty: Senát, město, charitu a Bůh ví

Přidáno 16. 9. 2014
Ilustrační foto
MF DNES přináší seriál rozhovorů s kandidáty na královéhradeckého primátora. Dnes se představuje Anna Maclová, lídryně Koalice pro Hradec.

HRADEC KRÁLOVÉ Coby dlouholetá šéfka oblastní charity se téměř denně stýkala s bezdomovci, alkoholiky a kriminálními živly. Teď sice jedná spíš s vrcholnými manažery či politiky, říká však, že vnitřně zůstala stejná. Náměstkyně primátora Anna Maclová, které však skoro všichni odmalička říkají Aneta, se v politice našla. K roli městské zastuptelky brzy přibyl i post na kraji. Nyní jako lídryně Koalice pro Hradec kandiduje rovnou na primátorku a v „dresu“ KDU-ČSL se ve stejném termínu pokusí rovněž o Senát. „Ať už budu dělat cokoli, vždy to bude se stejným nasazením,“ říká.

* Kdy jste v sobě objevila političku?

Až tady (směje se). Nikdy bych nemyslela, že bych byla političkou. Mým hlavním hnacím motorem byly hlasy lidí, kteří říkali, ať jdu bojovat. Také je pravda, že jsem nebyla spokojená s určitými sociálními otázkami na městě. Byla jsem překvapena, že jsem byla zvolena, souhrou okolností jsem se ocitla až na postu náměstkyně a dostala jsem přímou možnost ovlivňovat věci, se kterými jsem nebyla spokojená. Pro charitu jsem pracovala 14 let, žila jsem ve velmi zúženém světě a jsem vděčná, že jsem dostala možnost pro rozlet a poznat úplně jinou kategorii lidí.

* Naplňuje vás to více než práce pro oblastní charitu?

Prošla jsem si i obdobím stesků, všechno má totiž své pro a proti. V charitě jsem měla možnost tvořit konkrétní projekty s lidmi, které jsem si vybrala. Táhli jsme za jeden provaz a výsledky byly hmatatelnější. Tady je to pro mne někdy abstraktní a ne tolik naplňující, ale ke každému problému se snažím přistupovat zodpovědně, ať už jde o oblast, která je mi blízká, nebo naopak.

* Ještě jako ředitelka charity jste řekla, že chcete jít cestou jako slovenský kněz Marián Kuffa, který vrací na správnou cestu vrahy, alkoholiky či bezdomovce. Neodklonila jste se coby politička od svých ideálů?

Myslím, že ne. Dveře mám otevřené pro každého a zrovna nedávno jsem tu měla jednoho člověka z vězení. Některé věci, se kterými jsem na charitě nebyla schopna pohnout, tady mohu ovlivnit. Vnitřně jsem stále stejná. Nyní jsem na křižovatce, uvidím, kam mě voliči pošlou, ale ať už budu dělat cokoli, vždy to bude se stejným nasazením.

* Takže si dokážete představit i návrat do charity?

Řekla bych, že mám před sebou čtyři cesty: Senát, město, cestu zpět do charity a poslední nazývám Bůh ví. O tom, po které se vydám, napoví 11. říjen a snažím se nelpět na žádné z nich, ale nyní pro ty první dvě dělám maximum, čeho jsem schopná.

* Představte si, že v říjnu budete zvolena do Senátu, uspějete i v komunálních volbách a stanete se primátorkou. Dá se podle vás zvládat obojí, nebo byste si vybrala jen jeden post?

Rozhodně se to zvládat nedá! Je neslučitelné být zároveň senátorkou a primátorkou. Pozice primátora vyžaduje stoprocentní výkon a těžko se dá zvládat cokoli jiného. Naopak být současně zastupitelkou, případně radní, a senátorkou by neměl být velký problém.

* A kterého postu byste se v takovém případě vzdala?

Je to na zvážení a teď na to neumím odpovědět.

* Co byste se jako primátorka snažila ve městě změnit?

Konkrétními projekty by byly Velké náměstí, které je ostudou, a nešťastný fotbalový stadion. Je také potřeba zkvalitnit projektové řízení a zadávání veřejných zakázek. V obojím jsou velké rezervy. Dalším cílem by byla ještě větší otevřenost veřejnosti, proto bych opravdu důležité projekty ráda projednávala přímo s lidmi i za cenu názorových konfliktů. Je dobré znát názor veřejnosti, někdy můžeme společně najít lepší řešení, než vidíme tady na magistrátu.

* Trochu jste mi nahrála, protože se objevují názory, že o důležitých otázkách by měli rozhodovat sami obyvatelé města prostřednictvím referenda. Jste pro?

Zvážila bych to podle důležitosti akcí. Velmi důležité by bylo naformulovat otázky a pak vědět, jak referendum vyhodnotit, když dopadne například 48 ku 52.

* Byl nějaký okamžik, kdy jste litovala, že jste se stala náměstkyní primátora?

Ne. Někdy dochází k těžkým stresovým situacím, které vám nepřidají, ale převažuje ve mně vděk, že mám příležitost některé věci posunout dál. Vlastně nelituju ani tehdy, když z leckterého zastupitelstva přijdu vytřískaná víc, než kdybych skládala uhlí.

* Neříkejte ale, že nemáte žádné špatné zkušenosti. Vždyť nedávno vás napadl fotbalový hulvát kvůli iniciativě za záchranu lízátek na stadionu.

Už když jsem pracovala na charitě, hodně jsem přicházela do styku s lidmi bez domova, chodila do vězení, a tak jsem si zvykla na různé lidi. Když jsem jako náměstkyně poprvé šla do schodů tady na magistrátě, řekla jsem si: Holt už někdy budeš i kráva. Tady na té půdě totiž nemůžete vyhovět všem, ale snažím se dělat, co umím a můžu, přestože se někdy můžu splést a udělat špatné rozhodnutí.

* Chcete získat pět mandátů v zastupitelstvu. Není to až příliš odvážný plán na to, že jste v podstatě novým subjektem?

Ale my musíme mít vize a být optimisty. Chceme zabojovat, a proto jsme si vytvořili takhle zajímavý a současně reálný cíl. Kvalitní lidi máme nejen na prvních pozicích.

***

FAKTA
Anna Maclová Koalice pro Hradec 
Narodila se 9. února 1960 v Trenčíně a do Hradce Králové se přestěhovala před 27 lety. Téměř 14 let byla ředitelkou Oblastní charity Hradec Králové. Zastupitelkou města je od roku 2010, náměstkyní primátora se stala o rok později a v roce 2012 se stala i krajskou zastupitelkou za Koalici pro Královéhradecký.

Sedm otázek společných pro vybrané lídry Podzimní volby

* Jste pro zachování lízátek na fotbalovém stadionu? Ano
* Může si Hradec dovolit financovat stavbu městského fotbalového stadionu? Záleží na finanční náročnosti té akce.
* Měl by Hradec usilovat o pořízení podílu ve firmě ISP? Ano
* Mělo by město ze svého financovat výkupy pozemků pro výstavbu dálnic či obchvatů? Teoreticky ne, ale v ojedinělých případech ano.
* Je pro Hradec nezbytný příjem z hazardu a heren ve městě? Ne. Jsem velký odpůrce hazardu.
* Je podle vás v pořádku snaha Evropské unie o podporu ryze „hradubických“ projektů? Ne zcela, šanci dostat se k dotacím by měly mít i menší obce.
* Měl by se Hradec vrátit k motivu sochy starosty Ulricha na 14metrovém pylonu? Ano, ten nápad se mi líbí, i když je to trochu úlet.

Mladá fronta DNES | 16.9.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 3 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové