KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komunální volby 2018 Dostupné bydlení, startovací byty
Zpět

Dostupné bydlení, startovací byty

Přidáno 6. 9. 2018
Ilustrační foto
Koalice pro Hradec bude usilovat o dostatek dostupných městských bytů – zejména startovacích a nízkonákladových malometrážních, zpracujeme bytovou koncepci města.

Hradec Králové patří v rámci České republiky k nejstarším a rychle stárnoucím městům. Abychom mohli udržet ve městě mladé lidi, kteří zde vyrůstali nebo přijeli do univerzitního města na studia, tak je nezbytně nutné vytvářet pro ně vhodné podmínky. V tomto směru je současně potřeba reagovat i na další nepříznivou skutečnost. Hradec Králové patří i k městům s nejvyššími nájmy.

V minulých letech město byty v jeho vlastnictví v rámci privatizace ve velké míře rozprodalo a nyní jsou zájemci o bydlení odkázáni na developerské projekty nebo pronájem bytů různých vlastníků za poměrně vysoké komerční nájemné. Samo město v současné době disponuje pouze 1371 byty, z toho 128 bytů je startovacích. A právě v navýšení kapacity startovacích bytů vidíme možnost, jak vyjít vstříc mladým lidem, kteří chtějí nastartovat svoji budoucnost právě v Hradci Králové, a to pokud možno, bez velkého zadlužení. Proto budeme usilovat o to, aby město využilo státních pobídek a vybudovalo nové dostupné byty, a to startovací byty pro mladé lidi a nově vznikající rodiny, a také nízkonákladové malometrážní bezbariérové byty, které jsou určeny zejména seniorům, kteří, zejména když žijí sami, ze svých příjmů nájem a služby s bydlením spojené hradit často vůbec nezvládají.

➡ Výsledky volebního programu 2014 – 18:  splněno 2 ✅, probíhá 3 🕓, nesplněno 1❌.  👉  Více zde.