KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2014 Moje vzpomínka na 21. srpen 1968
Zpět

Moje vzpomínka na 21. srpen 1968

Přidáno 21. 8. 2014
Ilustrační foto
Pravidelně každý rok si 21. srpna vzpomenu na své zážitky z dětství z roku 1968. Byla jsem na táboře v překrásné přírodě u Liptovského Mikuláše. Asi hodinu po večerce zazněla táborová siréna a byl vyhlášen nástup. Ani jsme neměli možnost přemýšlet, zda se nám to pouze zdá, nebo nikoliv, jelikož akci provázel křik, ať sebou hodíme. Že by nějaká noční hra?

V očekávání dobrodružství jsme se rychle probrali a šli na náměstíčko uprostřed chatek. Vedoucí tábora nám naléhavě sdělil, že si máme co nejdřív sbalit všechny věci a přijít k autobusu, jede se domů! Takže žádná hra. Ale co se děje? Proč? Stačilo se trochu porozhlédnout a ze tmy za chatkami vylézaly obrysy tanků. Bylo potřeba uvolnit tábor pro ubytování sovětských vojáků. Proč přijeli? Tomu jsme vůbec nerozuměli, jen kdosi začal naříkat, že bude válka. A cestou v autobuse, která trvala s různými zastávkami až do ranních hodin, jsme se k nářku přidali všichni. Tanky před námi, tanky za námi a nikdo nevěděl, co se děje, ani vedoucí. Naši mne uvítali sice překvapeni, ale velice vřele. Naladili Svobodnou Evropu a poslouchali zprávy. Do toho máma brečela, táta nadával, já měla v hlavě zmatek a byla jsem celá vystrašená.

Dnes je 21. srpna a již při zjištění této skutečnosti se mi vynoří vzpomínky, vybaví se mi průběh oné noci, ale i těch následujících nocí a dnů, i dlouhých let. Každým dalším rokem se dívám na události toho roku s odstupem a z jiného úhlu pohledu na základě poznání souvislostí, ale i aktuálního dění. Letos mne opět mrazí, když si vzpomenu na oné zážitky z dětství optikou dnešních událostí ve světě, zejména na Ukrajině. Okolnosti jsou samozřejmě jiné, ale přesto v něčem podobné. Co asi prožívají doopravdy lidé na Krymu? Co v jiných končinách Ukrajiny? Zpravodajství přináší informace všeho druhu, ve mne však převažuje ten pocit úzkosti, strachu a nesvobody z plíživé putinovské roztahovačnosti. Co s tím? Budeme jenom sledovat televizní zprávy a stěžovat si, že sankcemi přicházíme o zisky?