KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2016 Živý a kreativní kraj
Zpět

Živý a kreativní kraj

Přidáno 20. 8. 2016
Ilustrační foto

Kultura je významným zdrojem vzdělanosti, prostorem pro uplatnění všestranné kreativity a kultivaci ducha. Odehrává se obvykle v prostředí muzeí, galerií, knihoven, uměleckých škol, koncertních sálů, festivalů a jiných kulturních akcí. Ale ve skutečnosti je všudypřítomná, spoluvytváří ji každý z nás.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem 10 kulturních institucí, mimo jiné Muzea východních Čech, Galerie moderního umění či Hvězdárny a planetária, a spoluzakladatelem Klicperova divadla, Divadla Drak, Filharmonie Hradec Králové a Revitalizace Kuks. Je důležité nabízet kvalitní program, zajistit jejich provoz a udržovat je v bezvadném technickém stavu. V centru naší pozornosti je rovněž péče o kulturní dědictví regionu – ochrana a revitalizace historických, technických, sakrálních a dalších památek, udržování lokálních tradic a uměleckých řemesel. A také vytváření podmínek pro co nejširší uplatnění kreativity lidí různého věku a oživení veřejných prostranství, i v těch nejmenších vesničkách ke sdílení a vytváření společenství.

Cílem naší Koalice pro Královéhradecký kraj je navýšit dotace na živou kulturu a pokračovat v opravách památek s využitím evropských dotací.

Anna Maclová
kandidátka Koalice pro Královéhradecký kraj