KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2017 Paměť v životě společnosti
Zpět

Paměť v životě společnosti

Přidáno 18. 9. 2017
Ilustrační foto

Pokud chceme žít ve svobodné a demokratické společnosti, tak se bez znalosti své minulosti a návratu ke kořenům neobejdeme.

Paměť je důležitá nejenom v životě jednotlivce, ale také v životě společnosti. Její výpadky mohou obdobně jako u člověka nemocného Alzheimerovou chorobou zneschopnit společnost v oblasti správného uvažování a rozhodování. A tak jako ztráta paměti mění doslova celou osobnost, tak může destruovat i celou společnost.

Během letošního setkání u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka (při příležitosti výročí jeho úmrtí) podotkl osmdesátiletý člen Masarykovy společnosti, že by rád viděl, jaký průběh budou mít tato setkání za 50 let.

Jsem vděčná za každého osvíceného pedagoga, který dokáže své žáky nadchnout pro historii nebo alespoň zajímavou formou vštěpit do jejich povědomí alespoň ty nejdůležitější události v dějinách naší země, našeho národa. Díky za rodiče, kteří navštíví s dětmi různá pietní a památní místa a objasní jim, co nám mají říct pro naši současnost. Pokud chceme žít ve svobodné a demokratické společnosti a podporovat zdravý komunitní život, tak se bez znalosti své minulosti a návratu ke kořenům neobejdeme. Podporujme péči o památná místa a vzpomínkové a vzdělávací aktivity důležitých mezníků naší historie.

Ing. Anna Maclová 
kandidátka do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR /za KDU-ČSL/
www.maclova.cz