KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2020 Být lidem nablízku, když potřebují pomoc
Zpět

Být lidem nablízku, když potřebují pomoc

Přidáno 20. 8. 2020
Ilustrační foto

„Co mám dělat? U táty diagnostikovali Alzheimera a doma ho samotného nechat nemůžeme. Sestru opustil manžel a zanechal po sobě dluhy. Kamarádce se narodila holčička se zdravotním postižením a neví si rady…“

Čas od času se na mne lidé obrací i s takovými dotazy... Neví, že je zde celá řada sociálních služeb, které jim mohou v takových situacích pomoci. A to až do chvíle, než se dostanou do podobné životní situace a začnou se o tuto oblast více zajímat.

Kraje jsou ze zákona povinny zjišťovat skutečné potřeby občanů na svém území, koordinovat síť sociálních služeb v potřebné struktuře a kapacitě a v co nejlepší dostupnosti a kvalitě. Ve spolupráci s obcemi zpracovávají a realizují střednědobé plány rozvoje sociálních služeb.  

Tato oblast je blízká naší Koalici pro Královéhradecký kraj a již podruhé ji spravovala. Z iniciativy našeho náměstka hejtmana byla v současném volebním období zpracována a schválena „Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb na období 2018 až 2026“ a k ní střednědobý plán. Kromě podpory aktuální sítě sociálních služeb a rozšíření kapacity pobytových služeb o 147 lůžek jsme  prosadili i výrazné navýšení investic do této oblasti. Ve stádiu přípravy a výstavby je nyní 381 lůžek, v další etapě přibyde 626 lůžek.

S ohledem na skutečnost, že Královéhradecký kraj patří k nejstarším a nejrychleji stárnoucím, musíme být připraveni a mít v budoucnu dostatečnou kapacitu pobytových služeb pro seniory, I přesto, že prioritně podporujeme domácí péči, aby lidé mohli i v pokročilém stáří žít doma v kruhu svých blízkých. A k tomu samozřejmě rozvíjíme i další služby pro celou řadu jiných krizových a nepříznivých situací. 
A. Maclová