KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2020 Broumov odvážnější než Hradec
Zpět

Broumov odvážnější než Hradec

Přidáno 30. 7. 2020
Ilustrační foto

Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury 2028. V červnu jeho nominaci zaštítila svým rozhodnutím i rada Královéhradeckého kraje. Skvělá zpráva - držím palce! Také Brno se chystá do boje. A co Hradec Králové?

Město Hradec Králové se v minulosti o tento post ucházelo spolu s Plzní a Ostravou. I proto jsem se tehdy v roli náměstkyně primátora jako zástupkyně jednoho z třech uchazečů zúčastnila slavnostního večera v Plzni, která tento titul pro rok 2015 nakonec získala. Zaslouženě. Plzeňští odvedli kus práce a vložili do kultury, pokud si dobře pamatuji, 27 milionů. Ostrava byla s 9 miliony skromnější a Hradec Králové pouze s vloženými 300 tisíci šanci uspět neměl. Přesto mne tato myšlenka nadchla a na setkání bývalých 30 evropských měst kultury jsem získala spoustu podnětů. Měla jsem to štěstí se zúčastnit i odstartování ročního působení v roli Evropského hlavního města kultury v roce 2016 i našeho polského partnerského města Wroclaw, program byl nevšední a velkolepý.

Při tvorbě Koncepce rozvoje kultury statutárního města Hradec Králové 2017 - 2030, kterou schválilo v prosinci 2017 všech 33 přítomných zastupitelů města, jsme si mimo jiné vytkli cíl 6.1. stát se Evropským hlavním městem kultury 2028. Cílům se má věřit, i když jsem si byla  vědoma, že konkurence bude jistě silná a na titul si třeba budeme muset ještě počkat. Přesto jsem přesvědčena, že tento cíl je na místě, protože již na cestě k jeho případnému naplnění můžeme pro naši krásnou metropoli Královéhradecký kraj udělat mnoho pozitivního na poli kultury, v oblasti památkové péče i cestovního ruchu.    

V prvním období bylo potřeba zjistit podmínky pro podání přihlášky, zpracovat nezbytnou dokumentaci, stanovit záměr a jednotlivé kroky k jeho naplnění, zejména způsob zajištění finančních prostředků. Nic z toho se dosud neudělalo. Stávající vedení města raději zpochybnilo nejenom tento cíl, ale i celou koncepci a místo toho, aby plnilo zastupitelstvem schválenou koncepci, tak chce vydat témě 400 tisíc na zpracování jiné strategie. Přičemž v současném zastupitelstvu města je 14 těch, který byli PRO. Co k tomu dodat?
A. Maclová