KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2020 Některým dětem chybí přijetí a teplo domova
Zpět

Některým dětem chybí přijetí a teplo domova

Přidáno 14. 9. 2020
Ilustrační foto

Přišly na tento svět a jejich začátky jsou mnohem těžší. Postrádají teplo domova, mnohdy vůbec nezakusí náruč mámy a táty, octnou se v některém z dětských domovů. Nebo i žijí nějaký čas ve své rodině, ale rodičům je bližší alkohol či drogy, dochází k domácímu násilí a hlavně k zanedbání péče a výchovy. Proto v rámci ochrany jejich zdravého vývoje a zajištění základních potřeb musí z rodiny na přechodnou dobu nebo natrvalo odejít.

Vyrůstat v dětském domově, a to i přes kvalitní podmínky, není zrovna ideál. Každé dítě potřebuje individuální přístup, zakusit osobní vztah lásky a přijetí, že je na světě vítáno a že je někdo konkrétní, komu na něm záleží. Jednou z mnohem efektivnějších alternativ k ústavní péči je náhradní rodinná péče. I proto Královéhradecký kraj dlouhodobě usiluje o rozvoj pěstounské péče. V současné době hledá náhradní rodiče pro více než 200 dětí a hlavně pro děti starší, sourozence či dítě s hendikepem.

Mezi námi jsou lidé, kteří se do pěstounství již zapojili a mají velice pozitivní zkušenosti, vnímají smysl svého konání, kdy mohou skutečně pomoci dítěti nalézt své místo, rozvinout jeho talenty a být mu oporou. Díky všem, kteří dáváte kus sebe, zpočátku, pro Vás, neznámým a cizím dětem, kteří je přijímáte za své a provázíte je obdobím růstů a dospívání v jejich nelehké životní situaci.

Informace o tom, jak se zapojit do pěstounství naleznete na www.stansenahradnimrodicem.cz.

Královéhradecký kraj opakovaně pořádá i ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností TÝDEN PĚSTOUNSTVÍ, který se letos uskuteční ve dnech 21. - 25. září 2020.

A. Maclová